ΕΔΚΑ

 
 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Το ΕΔΚΑ είναι έδρα της διεθνούς Επιστημονικής Ένωσης “DEMOBALK”, που έχει σαν στόχο τη διερεύνηση των πρόσφατων δημογραφικών εξελίξεων και των επιπτώσεών τους στις Βαλκανικές χώρες.

 

Συμμετοχή σε Διεθνή Δίκτυα
  • Δημιουργία (1998) και συντονισμός του Δικτύου DEMOBALK (www.demobalk.org). 

  • Συμμετοχή στο ευρωπαϊκό δίκτυο OPPA (Network for the implementation of an Outil Prospectif pour les Personnes Agees, 2000- 2001).

  • Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Εκπαίδευση και την Πληροφόρηση σε θέματα Πληθυσμού (Observatoire Européen pour l'Education et l'Information sur les Questions de Population (1998-2002).

  • Συμμετοχή στο ευρωπαϊκό Δίκτυο TIES (The integration of the European second Generation) 2005à

  • Συμμετοχή στο άτυπο δίκτυο ερευνητών από την Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία για την διερεύνηση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στις δημογραφικές συνιστώσες (2016->)

Το Εργαστήριο συνεργάζεται με μεγάλα ερευνητικά δημογραφικά ευρωπαϊκά κέντρα. Συχνότατα προσκαλεί ερευνητές των κέντρων αυτών για ομιλίες και σεμινάρια στο ΤΜΧΠΠΑ. Παράλληλα έχει θέσει σαν στόχο την ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας στα πεδία που δραστηριοποιείται προσκαλώντας τα τελευταία χρόνια για μικρά χρονικά διαστήματα βαλκάνιους επιστήμονες για διαλέξεις και ανταλλαγή απόψεων. Το ΕΔΚΑ φιλοξενεί επίσης ερευνητές και πανεπιστημιακούς από άλλες βαλκανικές χώρες στα πλαίσια των υποτροφιών του ΝΑΤΟ και του Ιδρύματος SOROS.

 

Συνεργαζόμενοι Ερευνητές και Aκαδημαϊκοί στο ΕΔΚΑ
Το ΕΔΚΑ προσκαλεί Έλληνες και αλλοδαπούς επιστήμονες σε τακτική βάση για διαλέξεις και επιμορφωτικά σεμινάρια. Τα σεμινάρια αυτά διοργανώνονται σχεδόν αποκλειστικά για τα μέλη του Εργαστηρίου ενώ οι διαλέξεις απευθύνονται σε ευρύτερο κοινό (φοιτητές του βασικού κύκλου και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών) και διεξάγονται συνήθως στα πλαίσια των μαθημάτων που διδάσκουν τα μέλη ΔΕΠ του ΕΔΚΑ. Έτσι, στη τελευταία δεκαετία άνω των 25 επιστημόνων προσεκλήθησαν στον Βόλο ενώ ταυτόχρονα, στα πλαίσια των συνεργασιών του Εργαστηρίου με Ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα και ΑΕΙ έχουν φιλοξενηθεί για περιόδους καθηγητές και ερευνητές προερχόμενοι από χώρες της Νότιας και ΝΑ Ευρώπης (Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Ρουμανία, Σερβία-Μαυροβούνιο και Αλβανία). Το ΕΔΚΑ φιλοξενεί επίσης τόσο καθηγηττές και ερευνητές από ελληνικά και αλλαδαπά πανειστήμια και ερευνητικά κέντρα στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους αδειών, όσο και φοιτητές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για πρακτική άσκηση ως και για την εκπόνηση των μεταπτυχιακών τους εργασιών - διδακτορικών τους διατριβών.
2015 Ε.Δ.Κ.Α.